Skip to main content

SUSHI KRAKÓW • UL. KLONOWICA 26 • ZAPRASZAMY PON - ND 11:00 – 22:00 •  суши краков

 

Jakie składniki są najważniejsze w sushi i dlaczego?

Sushi to najbardziej rozpoznawalna japońska potrawa oraz jedno z najmodniejszych dań, które uwielbiają ludzie na całym świecie. Nie inaczej dzieje się w Polsce, gdzie specjał ten coraz bardziej zyskuje na popularności. Co więcej, coraz szersze grono Polaków próbuje swoich sił w jego samodzielnym przygotowywaniu. Chociaż sushi wydaje się potrawą niezwykle prostą do wykonania, to o jego smaku oraz jakości decyduje nie tylko sposób wykonania, ale przede wszystkim składniki, jakie zostaną użyte. Poznajmy zatem najważniejsze składniki sushi i przekonajmy się, dlaczego są one tak istotne. 

 Składniki i dodatki do sushi

Jakie są najistotniejsze składniki sushi?

1. Ryż - najważniejszy element japońskiej potrawy

Ryż do sushiRyż to podstawowy składnik sushi, niezbędny do przygotowania tego dania. Istotne jest również to, by był to krótkoziarnisty, kleisty i aromatyczny ryż japoński, który gotuje się odpowiednio długo, a następnie smaży na occie. Zabiegi te mają za zadanie nadać ziarnom odpowiednią konsystencję oraz smak. Jest to niezwykle istotne, ponieważ zbyt sypki ryż nie pozwoli nam na uformowanie zbitych, utrzymujących swoją formę rolek.

2. Ryby i owoce morza

Ryba do sushiKolejnym składnikiem, bez którego nie przygotujemy dobrego sushi, są ryby oraz owoce morza. Prym wiodą tutaj łosoś, tuńczyk, dorada, krab, homar, krewetka oraz ostrygi. Należy przy tym pamiętać, że bardzo często są one dodawane do sushi w surowej postaci, dlatego tak ważne jest, by były świeże i pozbawione drobnoustrojów oraz pasożytów.

Dobrej jakości ryby i owoce morza powinny być praktycznie bezzapachowe, posiadać lśniące oczy i intensywnie czerwone skrzela oraz sprężyste mięso. Osoby, które nie są przekonane do surowych ryb i owoców morza, mogą skusić się na sushi z pieczonymi lub grillowanymi kawałkami, które również świetnie sprawdzą się w tym daniu.

Nori - składnik sushi3. Nori

Nori to jedna z najbardziej charakterystycznych i popularnych składników japońskiej kuchni. Ta cienka, płaska, glonowa wstążka o ciemnozielonym kolorze jest znana ze swojego wyjątkowego smaku i konsystencji, które doskonale uzupełniają różnorodne potrawy, w szczególności sushi. Jednak nori to nie tylko pyszny dodatek do japońskich przekąsek i dań głównych. To również źródło wielu cennych składników odżywczych, w tym białka, błonnika, witamin i minerałów. Dzięki temu nori staje się coraz popularniejsza w kuchniach na całym świecie, jako zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek.

3. Pickles

Pickles, czyli krojone w cienkie paski, kiszone warzywa to coś, bez czego nie możemy mówić o takich rodzajach sushi, jak uromaki, futomaki oraz hosomaki. Najpopularniejsze z nich to kiszone ogórki, rzodkiewki, buraki oraz tykwa, których lekko kwaśny smak idealnie komponuje się z delikatną rybą lub ostrym wasabi.

Nie należy zapominać jednak o tym, że sushi to nie tylko kiszone, ale również świeże warzywa, takie jak karbowana sałata, świeży ogórek, awokado, por, marchew, szparagi, grzyby shitake czy też pędy bambusa, które równie dobrze sprawdzą się w przypadku wyżej wymienionych rodzajów rolek.

Jakie są niezbędne dodatki do sushi?

Odpowiednio przygotowane sushi to nie tylko składniki stanowiące jego wnętrze, ale również dodatki, które podkreślają smak tej potrawy, stanowią integralną część tego dania oraz istotny element kultury japońskiej. Mowa tu o dwóch dodatkach, takich jak:

 

Sos sojowy jako dodatek do sushi

    • Sos sojowy, w którym maczamy gotowe kawałki sushi. Jest on przygotowywany z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji, co nadaje mu charakterystyczny słony i bogaty smak. Sos sojowy stanowi doskonałe podkreślenie i uzupełnienie dla delikatnej ryby i lekko kwaśnego ryżu, dlatego żaden miłośnik sushi nie wyobraża sobie japońskiej uczty bez tego składnika.

 

Wasabi - dodatek do sushi

  • Wasabi, czyli wyjątkowo ostra pasta z korzenia. Charakteryzuje się unikalną zieloną barwą oraz smakiem i zapachem uzupełniającym smak ryżu, oraz owoców morza. W korzystaniu z tego składnika ważny jest jednak umiar, ponieważ jest on niezwykle intensywny w smaku.

 

Jakość produktów to podstawa smaku

Sushi to wyjątkowa potrawa, która powinna być złożona jedynie ze świeżych i dobrych jakościowo produktów, tak by uzyskać najlepszą konsystencję i smak. Odpowiedni dobór składników ma również niebagatelny wpływ na wygląd i formę rolek, które w żadnym wypadku nie powinny się rozpadać lub odkształcać. To właśnie dlatego każda restauracja oferująca sushi powinna dbać nie tylko o dostawę świeżych produktów, ale również o ich odpowiednie przechowywanie.

Chcesz spróbować naszych wyjątkowych kawałków wykonanych z najlepszych produktów?

Zamów online lub telefonicznie!