Skip to main content

SUSHI KRAKÓW • UL. KLONOWICA 26 • ZAPRASZAMY PON - ND 11:00 – 22:00 •  суши краков

 

Kulinarne trendy kuchni japońskiej — co będziemy jeść w 2023 roku?

Kuchnia japońska to jedna z najzdrowszych i najpopularniejszych propozycji kulinarnych, jakie odnaleźć możemy w restauracjach na całym świecie. Główne danie kuchni japońskiej, czyli sushi od wielu lat zachwyca smakiem i wyjątkowym połączeniem zdrowych składników. Popularność sushi i kuchni japońskiej jest ogromna, jednak nie oznacza to, że restauracje nie poszukują coraz to nowszych rozwiązań, mających na celu zachęcenie klientów do odwiedzenia lokalu. Przekonaj się, jak wyglądają najnowsze trendy kulinarne w kuchni japońskiej.

 Trendy sushi 2023

Skąd się wzięło sushi w Polsce?

Co ciekawe, sushi przywędrowało do nas, nie z Japonii, a raczej z Ameryki przez Europę Zachodnią. W ten sposób zdążyło już nieco ewoluować, czerpiąc inspiracje od tamtejszych sushi-masterów. Pierwsze bary z sushi zaczęły pojawiać się w Polsce już w latach 90-tych, jednak dopiero rok 2000 przyniósł prawdziwy rozkwit popularności kuchni japońskiej i smakowitych rolek z ryżem i dodatkami. Obecnie sushi należy do jednych z najczęściej zamawianych dań, zarówno w lokalach, jak i na tzw. dowóz, a co dziesiąty badany Polak przyznaje, że lubi kuchnię japońską.

Ryba surowa czy smażona?

Jaka ryba do sushi - surowa czy smażona?

Tradycyjne sushi to rolka z ryżem i surową rybą, jednak nie każdy jest w stanie przełamać się do jej smaku. Podobnie dzieje się w Polsce, gdzie klienci dalej nie mają zbyt dużego zaufania do surowych ryb. Od początków sushi w naszym kraju daje się zauważyć trend na spożywanie roleki z rybą lub owocami morza poddanymi wcześniej obróbce termicznej. Prym wiodą tutaj pieczone i smażone w tempurze ryby, a także krewetki, a nawet kawałki kaczki. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom każdej z grup smakoszy, w menu naszej restauracji umieściliśmy, zatem zarówno rolki z surową, jak i poddaną obróbce termicznej rybą.

Japoński minimalizm czy prawdziwa rozpusta w stylu fusion?

Restauracje serwujące sushi w naszym kraju przeżywają ostatnio prawdziwy rozłam na dwie, całkowicie odmienne koncepcje prowadzenia lokalu. Pierwsza z nich zakłada tradycyjny sposób podawania sushi, z kolei druga skłania się ku eksperymentom widywanym wcześniej jedynie na terenie USA. Pierwszy sposób zakłada prawdziwie mistrzowskie podejście do standardowego sushi, rozwijanie techniki gotowania ryżu oraz obróbki ryb. Druga koncepcja zakłada zabawę nowatorskimi technikami oraz zadziwiającymi składnikami, które nie kojarzą się z sushi, takie jak serki śmietankowe, marchew, mango, awokado, czy papryka. W restauracji Sushi Friends proponujemy połączenie tych dwóch koncepcji, dzięki czemu zjesz u nas zarówno tradycyjne maki, jak i rolki łączące całkowicie różnorodne smaki i składniki.

Sushi w wersji wege

Sushi w wersji wege

Dostępność sushi w wegetariańskiej wersji to usługa, która nie dziwi już większości gości tego typu lokali. Bezmięsne rolki to nie tylko propozycja, której poszukują wegetarianie, ale i panie będące w ciąży oraz osoby uczulone na owoce morze czy ryby. My również nie jesteśmy obojętni na tego typu potrzeby, dlatego naszym gościom oferujemy dwa zestawy sushi dla wegetarian. Znajdziesz tu, między innymi futomaki z batatem i tofu oraz rolkę z batatem w gruszce.

Kulinarne trendy z Ameryki Południowej w Polsce

W naszym kraju bardzo dobrze przyjął się również trend pochodzący z Ameryki Południowej. Sushi jest tam dość wyrafinowanym daniem łączącym w sobie różne struktury i smaki. Każda rolka powinna zarówno chrupać, jak i posiadać składnik o kremowej i wilgotnej konsystencji. Dużą uwagę przykłada się również do prezentacji dania, dlatego gotowe sety są bogato dekorowane, a często przypominają nawet małe dzieła sztuki. Niektóre restauracje stawiają również na komponowanie niewielkich rysunków za pomocą sosów. Taki sposób podania sushi to prawdziwa uczta zmysłów na talerzu.

Zgłodniałeś? 

Zamów sushi z dostawą do domu! 

Sushi Friends Kraków ☎ +48 736 244 188