Przejdź do głównej treści

SUSHI KRAKÓW • UL. KLONOWICA 26 • ZAPRASZAMY PON - ND 11:00 – 21:30 •  суши краков

 

Z czego jest wasabi do sushi?

Wasabi – pikantna zielona pasta, znana wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. To właśnie ona wydobywa kwintesencję smaku z potraw i nadaje im wyjątkowego charakteru. Jakiego wasabi używa się do sushi i z czego powstaje ten charakterystyczny dodatek? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w naszym artykule!

Wasabi w sushi – ostra pasta

Czym jest wasabi?

Wasabi do sushi to nic innego, jak niezwykle aromatyczny, a zarazem ostry sos. Powstaje on z rośliny Wasabia japonica, określanej również mianem japońskiego chrzanu. Jej korzeń wykorzystuje się bardzo często w kuchni japońskiej. Służy on przede wszystkim do:

  • przygotowywania marynat i sosów, w których łączony jest m.in. z majonezem,
  • przyprawiania dań mięsnych i zup,
  • wzbogacania smaku kanapek,
  • przygotowywania makaronu soba.

Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania rośliny jest jednak przygotowywanie pasty, która podawana jest następnie z sushi. To, jakiego wasabi używa się do sushi, stanowi jednak osobną kwestię. Musisz wiedzieć bowiem, że korzeń jest niezwykle trudny w uprawie, a przez to bardzo kosztowny. To właśnie dlatego niekiedy zastępowany jest on mieszanką chrzanu i musztardy w połączeniu z zielonym barwnikiem, który nadaje mu charakterystyczny wygląd.

Jak wasabi trafiło do kuchni japońskiej?

Mówiąc o tym, jakiego wasabi używa się do sushi, nie możemy pominąć jego niezwykle ciekawej historii. Roślina ta była bowiem wykorzystywana początkowo nie jako przyprawa i dodatek do dań, ale jako skuteczny sposób na zwalczanie chorób. To nie przypadek, bowiem do dziś uważana jest ona za:

  • skuteczne wsparcie dla jelit i układu pokarmowego,
  • środek zwalczający dolegliwości związane z zatruciem pokarmowym,
  • realne wsparcie dla serca, stawów i mięśni.

Do kuchni wasabi trafiło dopiero w XX stuleciu, początkowo w formie sproszkowanej. Dziś wasabi do sushi, sashimi czy makaronów święci prawdziwe tryumfy, a jego smakiem zachwycają się koneserzy kuchni azjatyckiej niemalże na całym świecie.

Wasabi do sushi | Sushi Friends

Jak powstaje wasabi do sushi?

Wiesz już, że jeśli chodzi o sushi wasabi może powstawać zarówno z oryginalnych składników, jak i ich zamienników, opartych na chrzanie i musztardzie. Wbrew pozorom, nie chodzi tutaj jednak wyłącznie o oszczędności finansowe. Musimy podkreślić bowiem, że starty drobno korzeń bardzo szybko traci swój charakterystyczny smak i aromat. To właśnie dlatego kucharze często sięgają po gotowe pasty, charakteryzujące się znacznie większą trwałością. Takie wasabi do sushi jest łatwiejsze w użyciu, a zarazem znacznie dłużej zachowuje swoją świeżość i smak. Pozwala ono również na szybszą pracę, co jest niezwykle istotne w cieszących się dużą popularnością restauracjach, serwujących flagowe dania kuchni azjatyckiej.

Jak smakuje wasabi?

Jeśli chodzi o sushi wasabi to jeden ze składników, który odpowiada za niepowtarzalny charakter potrawy. Japoński chrzan przypomina swoim smakiem musztardę, choć jego pikantność odczuwamy nie językiem, lecz… nosem. Za takie uczucie odpowiada obecny w jego składzie związek chemiczny, który ulatnia się w bardzo szybkim tempie i drażni receptory, obecne w tej części ciała. Subtelna ostrość nie przytłacza jednak smaku potrawy – wprost przeciwnie – doskonale go uzupełnia. Jeśli jednak mocny smak pasty dominuje nad rybą możesz mieć pewność, że wraz z sushi otrzymałeś fałszywe wasabi, nie mające nic wspólnego z korzeniem Wasabia japonica.

Wasabi – japoński, zielony chrzan

Spróbuj prawdziwego wasabi w naszej restauracji!

Chcesz poczuć prawdziwy smak wasabi w daniach kuchni japońskiej? Zapraszamy do naszej restauracji, gdzie poznasz oryginalne smaki sushi z autentycznym wasabi, serwowanym w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie. Sprawdź nasze menu online, wybierz ulubione dania i złóż zamówienie telefonicznie, aby cieszyć się smakiem Japonii w domu lub odwiedź nas na miejscu i przeżyj kulinarną podróż pełną aromatu i świeżości.

Sprawdź nasze menu!