Sushi dla początkujących, czyli co musisz wiedzieć o sushi, zanim chwycisz za pałeczki
Sushi to jedna z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw. Większość osób kojarzy ją jednak z surową rybą, a nie jest to do końca prawda. Oczywiście jednym z częściej spotykanych składników tego dania są surowe ryby, czy owoce morza, jednak tak naprawdę nazwa sushi oznacza nic innego jak „zakwaszony ryż” i to właśnie on jest podstawą każdej rolki. Warto również dodać, że historia sushi sięga XIV wieku i początkowo była to potrawa przeznaczona jedynie dla japońskiej arystokracji. Z czasem sushi zaczęło upowszechniać się również wśród niższych warstw społecznych, by w końcu zdobyć popularność na całym świecie i stać się jedną z najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw. Dowiedz się, o czym powinien wiedzieć każdy, kto rozpoczyna przygodę z sushi i jakie są rodzaje tego niezwykłego dania.
Najpopularniejsze rodzaje sushi
Nazwa sushi kojarzona jest głównie z małą rolką ryżu i surowej ryby zawiniętą w ciemne wodorosty. W istocie potrawa ta ma wiele odmian, dzięki czemu każdy znajdzie tu coś dla siebie.
- Maki – jest to najpopularniejszy rodzaj sushi, którego podstawą jest specjalnie zakwaszany ryż, do którego dodaje się dodatki takie jak ryba, warzywa, awokado, grzyby czy owoce morza. Całość zawinięta zostaje w charakterystyczne dla sushi glony o nazwie nori. Maki podawane są z sosem sojowym, chrzanem wasabi oraz marynowanym imbirem.
- Hosomaki – czyli najbardziej podstawowa wersja sushi maki. Są one podawane w formie małych kęsów o wielkości około 2-3 cm. Hosomaki składają się jedynie z zakwaszanego ryżu oraz jednego dodatkowego składnika, takiego jak awokado, ogórek, tykwa, czy pędy bambusa.
- Futomaki – są bardziej rozbudowaną formą hosomaków. Charakteryzuje się on większa grubością niż hosomaki, dlatego może zawierać kilka składników. W ten sposób prawdziwi sushi masterzy mają ogromne pole do popisu tworząc małe dzieła sztuki w postaci futomaków zawierających równocześnie rybę oraz różnorodne świeże lub marynowane warzywa.
- Uramaki – to niezwykły rodzaj sushi zachwycający nie tylko smakiem, ale i wyszukanym wyglądem. Przedrostek uri oznacza odwrócenie, dlatego ten rodzaj rolek różni się od podstawowego maki zawiniętego w glony nori. W tym przypadku to ryż jest zawsze na zewnątrz każdej rolki, w środku zaś znajduje się reszta składników.
- Nigiri – jest to rodzaj sushi składający się z wałeczka zakwaszonego ryżu oraz położonego na jego górze jednego dodatku (najczęściej są to różne rodzaje surowej ryby).
Inne rodzaje sushi
Sushi to niezwykle ciekawa potrawa, która posiada naprawdę wiele wariantów. Powyżej przedstawione zostały te najpopularniejsze i najczęściej spotykane. Nie są one jednak jedyne, a w lokalach oferujących sushi znajdziemy jeszcze:
- Oyakomaki – są to kulki zakwaszonego ryżu owinięte kawałkiem surowej ryby z niespodzianką w środku. Jest to zazwyczaj przepiórcze jajo lub rybia ikra.
- Gunkanmaki – w tym przypadku ryż zakwaszany formowany jest w bardzo charakterystyczny kształt łódeczki z dodatkami, a całość zawinięta zostaje w wodorosty nori.
- Temaki – ten rodzaj sushi ma kształt rożka uformowanego z nori. W środku znajduje się ryż oraz dodatki takie jak surowa ryba, owoce morza czy warzywa.
- Datemaki – jest to sushi, które nie posiada w sobie wodorostów nori. W zamian tego mamy tutaj ryż i dodatki owinięte w tradycyjny omlet japoński o nazwie tamago.
Wybór różnych rodzajów sushi, które są w stanie przypaść do gustu każdemu, kto rozpoczyna swoją przygodę z tym japońskim przysmakiem znajdziemy w menu Sushi Friends, oferującego wyśmienite zestawy sushi w przystępnych cenach.
Jakie ryby sprawdzą się w przypadku sushi?
Surowa ryba to jeden z najpopularniejszych składników sushi. Jednak nie każdy rodzaj tego wodnego stworzenia będzie pasował smakiem do zakwaszanego ryżu ani nie będzie odpowiedni do spożywania bez obróbki termicznej. Najczęściej spotykanym składnikiem sushi z surowa rybą jest tuńczyk oraz łosoś. Zdaniem wielu sushi masterów są to gatunki idealnie komponujące się z każdym rodzajem rolek. Równie dobrze sprawdzają się również ryby morskie takie jak makrela oraz ryba maślana, a niektóre lokale oferują również sushi z węgorzem.
Najpopularniejsze dodatki do sushi
Praktyka jedzenia sushi kojarzy nam się głównie z pałeczkami oraz trzema charakterystycznymi dodatkami „podkręcającymi” smak tej potrawy. Są to:
- Sos sojowy – składa się on z soi, pszenicy, wody oraz soli i ma za zadanie podkreślić niepowtarzalny smak sushi. Należy przy tym pamiętać, że ilość sosu powinna być minimalna, a pozostawienie zbyt dużej ilości tego płynu w sosjerce uważane jest przez Japończyków za nietakt.
- Wasabi – czyli ostry chrzan pochodzący z Japonii o charakterystycznym zielonym kolorze. Znany jest ze swojej ostrości, nie każdy jednak wie, że ma on równie zadanie prewencyjne w przypadku spożywania sushi z surową rybą. Posiada on, bowiem właściwości antybakteryjne chroniące nasz żołądek. Decydując się na spożywanie wasabi należy pamiętać, że nietaktem jest jego mieszanie z sosem sojowym.
- Marynowany imbir – posiada postać niezwykle cienkich plastrów koloru różowego. Powinno się go spożywać pomiędzy konsumpcją poszczególnych rodzajów sushi w celu oczyszczenia kubków smakowych oraz usunięcia z jamy ustnej resztek tłuszczu rybnego.
O czym pamiętać jedząc sushi?
Największą obawą osób rozpoczynających przygodę z sushi jest brak umiejętności posługiwania się pałeczkami. W rzeczywistości dopuszczalne jest spożywanie sushi przy pomocy dłoni, o ile każdy kawałek zostanie zjedzony „na raz”. Z kolei ogromnym błędem jest wlewanie zbyt dużej ilości sosu sojowego na spodeczek oraz całkowite zamaczanie rolek w płynie.
Wasabi zawsze podaje się osobno, a sam chrzan powinien zostać jedynie muśnięty przez potrawę. Z kolei marynowany imbir nie powinien być spożywany razem z sushi, a pomiędzy kolejnymi kawałkami potrawy.